Gooi oud brood niet zomaar weg

Gooi oud brood niet zomaar weg

Vind je het ook zo zonde als er een half brood blijft liggen dat eigenlijk niet meer zo lekker is om zo op te eten? In plaats van het weg te gooien kan je er nog allerlei lekkers mee maken. Wat denk je bijvoorbeeld van een smakelijke lunch of vieruurtje, een extraatje voor bij de soep of een salade of een extra ingrediënt voor in de gehaktballen.

Wentelteefjes
Verloren brood, gewonnen brood of wentelteefjes … het is toch altijd een beetje feest als dat op tafel komt en het is ideaal om je oude brood op te gebruiken. Dompel de boterhammen in een mengsel van ei en melk en bak ze in de pan. Heerlijk met wat bruine suiker, honing of confituur!

Broodkruim
Maak je eigen paneermeel of broodkruim door je oude brood fijn te maken in een blender. Je kan het broodkruim meteen gebruiken of bewaren in een luchtdichte doos. Ideaal om in huis te hebben als je bijvoorbeeld frikadellen gaat rollen!

Croutons
Snijd je oud brood in vierkantjes en bak ze in een hete pan met olijfolie, eventueel wat look en kruiden en je hebt de ideale afwerking voor in de soep of om wat crunch toe te voegen aan een salade.

Toast
Een oude boterham is toch al hard, waarom zou je hem dan niet nog wat harder maken? Bak oude boterhammen even in de pan, leg ze even onder de grill of steek ze in de broodrooster en maak er een heerlijke toast van. Beleg naar keuze met bijvoorbeeld een sneetje kaas of wat kruidenkaas en gerookte zalm. Ook een pistolet of stukjes stokbrood die al wat hard geworden zijn kan je even in de oven leggen om nadien te beleggen met iets lekkers.

Broodpudding
Trek je oude brood in stukken en laat even weken in een mengsel van melk, eieren en suiker. Traditioneel worden er ook rozijnen aan toegevoegd maar eigenlijk kan je er ook tal van andere smaakmakers aan toevoegen zoals vers of gedroogd fruit, chocolade, … Meng alles door elkaar en bak het geheel gedurende een 40-tal minuten in de oven (Blijft je prikker proper nadat je in de broodpudding prikt? Dan is de broodpudding klaar!)