01 feb Volkoren, de meest gezonde keuze!
Wat je ook doet, volkoren is altijd goed! Het is niet de zoveelste oneliner die we je naar het hoofd gooien, het is gewoon de waarheid. Omdat in een volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt wordt, zit dit soort brood boordevol belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten, vezels , vitamines en mineralen die een gunstig effect hebben op je gezondheid. Het type vezels en de grote hoeveelheid ervan dragen bij tot een goede darmwerking en stoelgang en ze geven je langer een verzadigd gevoel.
Je hele lijf wordt blij van volkoren
- Vol liefde voor je hart
- Een boost voor je darmen
- Krachtvoor voor je spieren
- Gunstig tegen diabetes
- Powerfood voor je brein
Receptjes met volkorenbrood
‘Lunch vol-koren’
Broodje Caprese
Ingrediënten:
- Sneetjes volkorenbrood
- 2 el pijnboompitten
- 4 el geraspte parmezaan
- 150 ml olijfolie
- 1 teentje knoflook
- peper & zout
- 1 tomaat
- 100g mozzarella
- 10 blaadjes basilicum
– Mix de pijnboompitten, parmezaan, knoflook, basilicum en olijfolie tot een pesto en breng op smaak met peper en zout.
– Snijd de tomaat en de mozzarella in schijfjes.
– Beleg het brood met de pesto en leg er de mozzarella en tomaat op.
– Garneer met enkele blaadjes basilicum.
TIP: Je kan de belegde boterham ook even onder de grill leggen.
‘Borrelen met brood’
Italiaans borrelbrood
Ingrediënten:
- 1 volkorenbrood
- 125g mozzarella in plakjes
- 75g Taleggio in plakjes
- 1 teentje knoflook
- 75g ongezouten roomboter
- 5g verse oregano
- 5g verse peterselie
- peper & zout
– Smelt de boter in een pannetje.
– Voeg de fijngehakte knoflook, de peterselie, oregano en peper en zout toe en meng alles door elkaar.
– Snijd het brood in banen van ongeveer 2cm in tot ongeveer 1cm boven de bodem en besmeer alle groeven met de gesmolten kruidenboter.
– Verdeel vervolgens de mozzarella en de Taleggio over de groeven.
– Wikkel het brood in aluminiumfolie en bak het gedurende 15 minuten in een oven van 180°C.
– Pak het brood uit en leg nog 5 minuten onder de grill.